Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kanizsai József: Egy vagyonőr naplója

2020.07.03

Megjelent "Egy vagyonőr naplója" 95% valós történetekkel.

Melyben görbetükröt állítunk a szakmában, /hívatásban  dolgozó embereknek. Betekintést  az olvasónak, jó szórakozást.

A Kláris Irodalmi Folyóirat számára 10. könyvemről írt recenziót, Lovag Kanizsa József, Kőbánya Díszpolgára, Év embere.
EGY VAGYONŐR NAPLÓJA
Kanizsai József -Kanizsai K. József- novellás kötete
Kanizsai K. József (e kötetben simán Kanizsai József, noha megállapodtunk „K” használatában) immár a tizedik könyve jelent meg 2013 óta és közben több CD-én is megjelentek írásai, versei. 2017-ben szintén CD-én egy 57 perces hangoskönyv a Szürke című írása hallható.
Most az EGY VAGYONŐR NAPLÓJA című novellákat tartalmazó kötetet tartom a kezemben. William Shakespeare versidézettel kezdi: ...„Mely csak álom, meddő mesét, / Mely csak álom, semmiség, / Nézze most el úri kegy, / Másszor aztán jobban megy./ (Arany János fordításából.)
Talán arra gondolt a szerző, hogy ezek az írások is lehetnek egy társadalom élet tükörképei az egyszerű vagy jól képzett vagyonőr, biztonsági őr mindennapi szolgálati titkaiból. Vagy álom?...
Ahogy írja: ...”A könyv görbetükröt tart a biztonsági szakma mindennapjai elé. A vidám, váratlan vagy éppen szomorú valóságot villantja fel. (Döntse el az Olvasó.)
Az eddig megjelent kötetekben valóban sok-sok tükörképet tartott elénk a jelen társadalmi élet mindennapi hihetetlennek tűnő eseményeiből, személyes tapasztalataiból példázódva, az Olvasók számára fonák-helyzeteket bemutató írásaiban.
Ahogy írja a Kezdetek című írásában.”Ebben a könyvben főleg a megtörtént eseteket dolgozom fel, néha, sőt általában humoros formában.” Ha szórakoztatni akar a szerző, lekötni a figyelmem, akkor elvárható, hogy az „ igaz és humoros” legyen, hiszen minden emberben ott rejtőzik a „humor” vagy „humor iráni vágy”, hogy tudjon egy kicsit kikapcsolódni a mindennapi „mókuskerékből.” Tudjon a tanulságos humoros történetekből tanulni, felocsúdni „jé ez másokkal is megtörtént, nem csak velem...” Elmosolyodik és igazat ad a szerzőnek.
Jelzem a kedves Olvasónak, hogy érdemes elolvasni Kanizsai K. József könyvét. E könyvből csak szemléltetésként emelek ki egy-két műből részletet, vagy figyelemfelhívó szöveget, hogy kedvet adjak a könyv elolvasásához. Ahogy írja a szerző az előszó vége félé: „...Nagyon sok érdekes, 95%-ban valós történeteken alapuló olvasmány van a könyvben.” És a Netről engedéllyel átvett szemelvényei is kiegészítik ezeket a hétköznapi biztonságőri eseményeket.
A „Zálogházi támadás” is egy hihetetlen sztorival -remélem- megtörtént esetet tár fel ebben a különleges szituációban. Elmosolyodik az ember... Viszont ezért is írta meg szerző, hogy elmosolyodjunk, és elgondolkozzunk az ilyen hétköznapi történeteken. Hasonló eset bárkivel megtörténhet. Örülök, hogy egy fura történetbe becsempészte Antoine de Saint Exupéry Kis hercege emlékét is. (Aki éppen 120 éve született Franciaországban, Lyon-ban.) Változatosak történetek, előbb a róka, majd a nyest, és a bakancsfőzőt kóstolgató kis egér... Tehát a különböző állatok is lehetnek zavaró körülmények, okozhatnak meglepetést egy biztonsági őrnek. Hát még a váratlan, be nem jelentkezett „ellenőr”? Aki szintén meglepődött a talpraesett válaszon. Egy kicsit tovább menve más és más történetekkel, sztorikkal találkozunk. A Közterület felügyelet sem hétköznapi munkavégzés, főleg, ha kerékpárral kell megtennie. A faluban csavargó vicsorgó kutyák, vagy a ravasz sintér esete, vagy, ha találkozik a „sittről” aznap szabadult falubelivel... A falu lakói többsége mégis örül, hogy a faluban járőröznek, mint közterületi felügyelők...
Volt esete az éjszakai ellenőrrel is, aki meglepődött a felkészültségén, aki azt hitte, hogy hasra esik előtt, meghunyászkodik, mint egy fülét-farkát behúzó puli kutyus. (Ellenőr. Pár sorral föntebb említettem.) De kiakadt az ingyen munka végzésen is, amikor az egy hónapi munkabér elmaradt... De ilyen eset is volt, amikor találkozott Erdélyből származó „hegedűművésszel” is, aki egy fél éjszakát beszélgetéssel töltött el a biztonsági őrrel. (Egy találkozás margójára.) Előfordult, amikor az „éjjeli pillangó” próbálkozott. „-Látom, váltás volt. A recepciós hölgytől nem mertem megkérdezni, hogy vannak-e férfi vendégek, akik hölgy ismeretséget igényelnének.” (Rehabilitáció.) Simon Tibor történetei is eredetiek. Kiss Tibor történetét is figyelmükbe ajánlom. Valamint „Milei József kalandjai” apró történeket is.
Tanulságos olvasmány: Sereg Andrásnak a Jogi Fórum Weboldalon közreadott történetei is, de mind, mind felhívja a figyelmet, hogy e kis hazában, s akár kicsi szállodában, vagy 5 csillagosban, mindenhol vannak ilyen, és ehhez hasonló sztorik, történeket vagy talán még durvábbak is...
Krúdy Gyula, ha élne sokat tudna számunkra elmesélni a sajátos krúdys szép jelzőkkel, hasonlatokkal, költői képekkel a vele megtörtént eseményekről.
Egy vagyonőr naplója című majdnem száz oldalas novellás könyvben Kanizsai K. József is a saját és más információkból kapott történeteivel ad egy kis átfogó képet a mai recepciós, vagyonőri, biztonságőri, közterület felügyelői munkáról, egy kicsit kiszínezve, az ott történt eseményekről. Minden kornak, e huszonegyedik századi életformának is meg vannak a maga fonákos helyzetei, bármilyen munkaterület, vagy élethelyzetet is mutatunk be, fordítjuk a figyelem görbe tükre elé. E karanténos időszakban megjelent kötete egy jó olvasmány lehet az ifjú és idősebb nemzedéknek is.
Őszinte zalai szívvel tudom ajánlani a kedves Olvasó számára e kis történeket egy autóbuszos, vagy vonatos utazásra is. Elszórakoztat, elgondolkodtat, mosolyt fakaszt...
A könyvet Kanizsai K. József adta ki, a támogatók segítségével és a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nyomda nyomdájában nyomták a kötetet 94 oldal. A borítót Vízvári József tervezte. Lektorálta és szerkesztette: Tábori Zita.
Kanizsa József