Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kanizsai József: Dobolás

2021.02.10

Dobolás

 A történetet, amit elmesélek én is csak úgy hallottam, ezért nem tudom mennyi a valóság tartalma.

Még a kettőezres év környékén történt az eset Amerikában, New Yorkban. Abban az időben, amikor a közép európai népek is megkezdték úgymond a világ felfedezését, és munkát vállaltak szerte a földön.

 Nemcsak dolgoztak, nyelvtanulás céljából, kalandvágyból mentek amerre láttak.

Elvállaltak minden becsületes munkát, de abban az időben főleg bébiszitterként dolgoztak és vették igénybe munkájukat.

Így került New Yorkba Emese is. Fő cél kitűzése az angol nyelv tökéletesítése volt. Mivel szerette a gyerekeket ennek megfelelő munkát keresett.  

A keresést már otthon megkezdte és nem is hiába. Talált New Yorkban egy fiatal házaspárt, a nő 33 éves a férfi 36 éves volt, anyagilag a középréteghez tartoztak, két gyerekük volt két fiú egy hat éves és egy öt éves. Emesének pont ideális volt, felvette velük a kapcsolatot, megegyeztek a fizetésben. Szállás nem adtak neki de béreltek az otthonukhoz közel egy kis lakást.

Természetesen nem volt könnyű vízumot szerezni, a zöldkártya beszerzése sem ment egyszerűen. Ám jó kapcsolatoknak köszönhetően sikerült a felmerülő akadályokat venni.

Elérkezett az indulás napja összecsomagolta kis cuccát, nem vitt magával sok mindent, majd ott beszerzi, ami kell. Még könyvet sem vitt magával csak nagyapjától kapott egy kis sámándobot. Közel álltak egymáshoz, nem is volt nehéz, pici sámán dob volt. Elmosolyodott, három éves korától ütötte ezt a kis dobot, persze mostanra már profi módon kezelte a hangszert.

Az utazás jó pár órát igénybe vett, megérkezés után pihent, majd másnap felvette a családdal a kapcsolatot és mindjárt munkába is állt.

Két-három hónap telt el, és nem volt igazán panasz az ő munkájára sem, és őneki sem volt különösebb kifogása a családdal szemben. Bár furcsállta, hogy megérkezése után elkérte a házas pár nő tagja az iratait. Meg is jegyezte, hogy kéri mihamarabb vissza, amire természetesen ígéretet is kapott.

 

Csak három hónap után kezdett Emesének kicsit több munkája lenni. Nem a gyerekekkel kapcsolatosan, hanem különböző házi munkára kérték, meg segítse ki őket, ha meg vendégek jöttek, legyen a felszolgálójuk. Persze ez sok időt vett igénybe és fáradságos is volt, amit természetesen sem pénzben sem plusz szabadidőben nem honorált a munkaadó.

Sőt, amikor felvetette, hogy több időt szeretne fordítani a gyerekekre és azok fejlődésére, mint a másfajta házimunkákra, ami nem kötelessége.

 Természetesen nekik állt feljebb, sőt fenyegetőztek. Hozzá tartozik a teljes igazsághoz, főleg a háziasszony rovására lehetett írni ezeket a csetepatékat. A férfi megpróbálta megnyugtatni. de nem sok sikert ért el, a felesége hajthatatlan volt, de Emese is.